programy
kategorie

Mleczaj wełnianka. Grzyb, który do złudzenia przypomina rydza

Mleczaj wełnianka w większości krajów Europy, a także w Polsce jest zaliczany do grzybów trujących. I choć do złudzenia przypomina rydza, to grzybiarze specjalnie za nim nie przepadają. W prawdzie po odpowiednim przygotowaniu nadaje się do jedzenia. Ugotowane i ukiszone mleczaje cenią głównie mieszkańcy krajów skandynawskich. Wełnianka zjedzona na surowo powoduje nudności, wymioty lub biegunkę. Ciekawostką jest fakt, że w Rosji, Bułgarii, Ukrainie i Białorusi uważany jest za grzyba jadalnego. Warto wspomnieć, że znany jest między innymi pod takimi nazwami jak: bedłka wełniana, jelonek, rydz koński, czy rydz fałszywy. Pasjonaci mykologii spotkają pierwsze okazy już od lipca, w obecności brzóz, z którymi tworzy mikoryzę. Jego kapelusz osiąga średnicę do 15 centymetrów, a trzon wyrasta na około 4 do 8 centymetrów. Mleczaj należy do rodziny gołąbkowatych i często mylony jest również z mleczajem piekącym i mleczajem najostrzejszym. Chcesz się dowiedzieć więcej,...

rozwiń
28-06-2021
57 reakcji
6
22
29
Podziel się
Komentarze (29)
28-06-2021
Ja2Jak te grzyby są do siebie podobne to ja jestem święta turecka.
zobacz więcej komentarzy (29)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(29)
Ja2
3 lata temu
Jak te grzyby są do siebie podobne to ja jestem święta turecka.
fungolog
3 lata temu
Jeżeli ktoś ma problem z wełnianką, to najlepiej do lasu na grzyby niech nie chodzi. Dla takich znawców polecam dział mrożonek w np. Biedronce, gdzie pośród lodów wszelakich, pieprzników jadalnych (kurek) czy innych grzybów bywa zatrzęsienie.
przemyślcieto
3 lata temu
gdyby w grudniu 2010 r PiS nie udaremnił próby kradzieży Lasów Państwowych podjętej o drugiej w nocy przez PO SLD i PSL, to by teraz grzybiarze takich zmartwień nie mieli, bo od dawna lasy by zza ogrodzenia oglądali i nie bredzić ciemne ludziki o masowym wycinaniu lasów przez PiS, bo taka sama prawda, jak urodzinyChitlera i parówkiObajtka
atx
3 lata temu
Rydz po ścięciu ma jaskrawy pomarańczowy kolor soku.
Mleczko
3 lata temu
Błagam, po mleczku poznacie. Po przełamaniu rydza - jego sok (mleczko) ma łososiowy kolor. Fałszywka ma mleczko białe.
Najnowsze komentarze (29)
Brak
3 lata temu
czerwonego pierścienia na miąższu po przecięciu trzonka i piekący miąższ łatwo odróżnią go od rydza, dobrze ugotowany jest jadalny a źle przyrządzony spowoduje biegunkę. Nic specjalnego.
J.K.
3 lata temu
Wełnianka absolutnie nie jest podobna do Rydza. Rydz ma ciemną barwę, Wełnianka zaś różową
Pomorzanin
3 lata temu
Przed I wojną można było wycinać - poza usuwaniem uszkodzonych, źle rosnących, uschłych drzew - dopiero 120- letnie drzewa. W międzywojniu - obniżono ten wiek do 100 lat. Po wojnie, mimo kolosalnej skali odbudowy zrujnowanego kraju - komuniści utrzymali wiek 80 lat. W późnym Gierku jakiś pseudonaukowiec "udowodnił" największy przyrost masy drewna do 60 roku życia drzewa i zaczęli ciąć bardziej. A TERAZ? powiedzcie mi, NA CO idą o ponad półmetrowej średnicy drzewa z pozostałych jeszcze ostoi, skoro tną je na DWUMETROWE kawałki??? DLATEGO wycinają jak durni, bo jeden zakład w Szczecinku jest w stanie na płyty i panele przerobić WSZYSTKO co tną od Szczecina po Suwałki.... KASA, Misiu.... KASA!!! Pińcet plus i inne NALEŻĄCE się premie i dotacje rydzykowe skądś się muszą brać...
Grzybiarz
3 lata temu
Z dwu metrów rozróżnić je można.. Jakie POMYŁKI? Chyba że po pół litra na głowę...
ares
3 lata temu
Co tu komentować przecież to wiadomo od ZAWSZE!
katezet
3 lata temu
Wcale się nie dziwię, że w niektórych krajach mleczaj wełnianka uważany jest za grzyb jadalny, ponieważ ja sam jadłem te grzyby w latach 60, 70 i 80-tych ub. wieku pieczone na blacie kuchni węglowej po ściągnięciu wierzchniej skórki i posoleniu (podobnie jedliśmy kiedyś "prawdziwe" pieczarki z łąki) i do tej pory żyję!!! W tym samym czasie jedliśmy jeszcze olszówki uważane również za grzyby niby trujące, ale już smażone ze śmietaną po dwukrotnym gotowaniu!
prawdziwek
3 lata temu
Zgadzam się z wieloma komentarzami: nie wyobrażam sobie, abym pomylił te grzyby ! Każdy grzyb ma co najmniej jedną cechę bardzo charakterystyczną: po tym je rozróżniamy. Taka cecha ,to w tym przypadku kolor mleczka. Ale nie tylko. Wełnianka ma trochę inna konsystencję, trochę inne ubarwienie, wełenkę na brzegu kapelusza, itd. Jeśli jednak ktokolwiek ma wątpliwości - ne zbierać grzybów blaszkowych !!
ajatak
3 lata temu
ma takie strzępki na obwodzie kapelusza pod spodem, których nigdy nie ma rydz
lpp
3 lata temu
Mleczaj wełnianka do złudzenia przypomina rydza dziennikarzom, którzy nigdy nie widzieli rydza ani wełnianki. Proponuję, żeby jak jadą do lasu, to wybrali sobie ten betonowy, w którym grzyby, można kupić...
panonia
3 lata temu
Trudno pomylić z wełnianką . Nie tylko sokiem się różnią ale także rodzajem powierzchni kapelusza- ta u rydza jest jakby bardziej gładka. A juz te najlepsze rydze , z igliwia , nie da rady pomylić.
Zdzisław
3 lata temu
Jestem grzyboznawcą . Tak naprawdę prawie żaden grzyb po ugotowaniu Cię nie zabije . Wyjątek stanowi muchomor sromotnikowy przed którym nie ma ratunku i zapewni Ci śmierć w męczarniach / chyba że szybciutko wymienisz wątrobę / .
katezet
3 lata temu
Od 40 lat w czasie wysypu grzybów bywam w lasach i takiej wycinki lasów, jak od kilku lat się dzieje to nigdy nie widziałem! To jest po prostu wycinka rabunkowa! Wycina się sosny, które powinny jeszcze rosnąć co najmniej 20 lat! W tej chwili wycina się sosny o średnicy pnia poniżej 30 cm! Kto na to pozwala!
ja sam
3 lata temu
czego spodziewać się po dzisiejszej młodzieży a i ich tatusiowie nie wiele wiedzą czym się różni jagoda od borówki
Ja2
3 lata temu
Jak te grzyby są do siebie podobne to ja jestem święta turecka.