Najprostsze ciasto na świecie. Przepis na amerykańską wersję babki piaskowej
Pound cake to rodzaj brytyjskiej babki piaskowej, prostego ciasta, które przygotowuje się z zaledwie czterech składników. Wystarczą mąka, jajka, masło i cukier w proporcji 1:1:1:1. Ciasto piecze się w podłużnej lub okrągłej formie. W zależności od regionu świata przepis jest różnie modyfikowany. W uproszczonej wersji występuje np. w Stanach Zjednoczonych. Amerykańska wersja pound cake zawiera po jednym funcie (1 funt = 0,454 kg) mąki, jajek, masła i cukru. Wśród francuskich, brytyjskich czy meksykańskich wersji dodaje się jeszcze: aromat waniliowy, czekoladę, rodzynki czy sok z cytryny. Jak przygotować klasyczną wersję tej babki piaskowej? W jednej misce mieszamy jajka, w drugiej mieszamy mąkę i cukier. Dodajemy masło i połowę masy jajecznej. Mieszamy i dolewamy powoli resztę, aż masa będzie jednolita. Całość przelewamy do formy posmarowanej masłem. Pieczemy w temp. 180 st. C przed ok. godzinę, aż patyczek bijany w ciasto będzie suchy. Amerykanie kochają taką...
Nie chciałabym próbować tego ciasta, na pewno nie jest to babka piaskowa. W piaskowej prócz mąki zwykłej musi być też ziemniaczana. Ja korzystam z mojego przepisu ponad...Czytaj całość
Nie chciałabym próbować tego ciasta, na pewno nie jest to babka piaskowa. W piaskowej prócz mąki zwykłej musi być też ziemniaczana. Ja korzystam z mojego przepisu ponad 50 lat, i nie zmieniłabym w nim nic! Moja babka to 5 jajek ubić z 1 szkl cukru, dodać 1 szkl mąki, 1/2 szkl mąki ziemniaczanej lub budyniu, 1 lyzeczka proszku, aromat ( uwielbiam dodać cukier waniliowy pomarańczowy), a na koniec gotujące masło roślinne 250g, wylewamy na wąską, długą blaszkę zostawiając 1/5 ciasta, dodajemy 1,5 łyżeczki kakao i wylewamy wzdłuż na środek ciasta. Temperatura 170 stopni, ok. 50 minut ( do suchego patyczka). Mam nadzieję, że przepis mój o wiele bardziej przypadnie do gustu jak przepis autora artykułu.
Mbiomag
3 lata temu
Szklanka masła, szklanka jajek, szklanka cukru , szklanka mąki , szklanka proszku do pieczenia i startujemy w kosmos , zapomnieli o piątym składniku. To ciasto pod nazwą "Piguła w kosmosie".
ka...
3 lata temu
Jaki portal tacy fachowcy ... od wszystkiego ...
Mika
3 lata temu
Ile czego to już nie podali
XXX
3 lata temu
Jak amerykańska to ja dziękuję.
Najnowsze komentarze (7)
Anna
3 lata temu
A ja robię babkę wg tego przepisu od lat i jest doskonała. Składniki odmierzam w skali 1:1 wagowo.
XXX
3 lata temu
Jak amerykańska to ja dziękuję.
Anna
3 lata temu
Też mam taki przepis jak ty jest SUPER.
Babka piaskow...
3 lata temu
Nie chciałabym próbować tego ciasta, na pewno nie jest to babka piaskowa. W piaskowej prócz mąki zwykłej musi być też ziemniaczana. Ja korzystam z mojego przepisu ponad 50 lat, i nie zmieniłabym w nim nic! Moja babka to 5 jajek ubić z 1 szkl cukru, dodać 1 szkl mąki, 1/2 szkl mąki ziemniaczanej lub budyniu, 1 lyzeczka proszku, aromat ( uwielbiam dodać cukier waniliowy pomarańczowy), a na koniec gotujące masło roślinne 250g, wylewamy na wąską, długą blaszkę zostawiając 1/5 ciasta, dodajemy 1,5 łyżeczki kakao i wylewamy wzdłuż na środek ciasta. Temperatura 170 stopni, ok. 50 minut ( do suchego patyczka). Mam nadzieję, że przepis mój o wiele bardziej przypadnie do gustu jak przepis autora artykułu.
Mika
3 lata temu
Ile czego to już nie podali
Mbiomag
3 lata temu
Szklanka masła, szklanka jajek, szklanka cukru , szklanka mąki , szklanka proszku do pieczenia i startujemy w kosmos , zapomnieli o piątym składniku. To ciasto pod nazwą "Piguła w kosmosie".