programy
kategorie

Najzdrowsze i najsmaczniejsze truskawki. Oto, co musisz wiedzieć przy ich wyborze

Przełom maja i czerwca to wyczekiwany czas dla każdego miłośnika truskawek. Zajadamy się nimi na surowo lub robimy z nich pyszne desery, ciasta albo koktajle. Podczas ich spożywania chcemy mieć pewność, że są jak najlepszej jakości. Dlatego przy wyborze należy zwrócić uwagę na wiele czynników. Jeśli nie mamy truskawek w swoim ogródku, to najlepiej kupować je od sprawdzonych źródeł. Najlepsi będą lokalni dostawcy, którzy sprzedają je świeżo po zbiorach na targowiskach lub bazarach. Powinny mieć intensywny kolor czerwony. Ich szypułki muszą być wyraziście zielone oraz powinny zostać na truskawce. Kupowanie ich w marketach, a tym bardziej w paczkach, wiąże się już z ryzykiem dodatku chemii przedłużającej świeżość. Szczegółów, na które powinniśmy zwrócić uwagę, jest jednak znacznie więcej. Oto, co jeszcze warto wziąć pod uwagę, podczas wybierania truskawek.

14-06-2021
126 reakcji
48
63
15
Podziel się
Komentarze (15)
14-06-2021
Simara
Pierwsza rzecz to to że te truskawki to już nie te co 20 lat temu.Wystarczyło postawić na stole i cały do m wiedział po zapachu że są truskawki które mają i zapach i...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (15)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(15)
Simara
3 lata temu
Pierwsza rzecz to to że te truskawki to już nie te co 20 lat temu.Wystarczyło postawić na stole i cały do m wiedział po zapachu że są truskawki które mają i zapach i smak.A teraz niestety jest tylko wyglad truskawki bo smaku i zapachu już nie ma ,zresztą jak i większość kiełbas .
Pracownik naj...
3 lata temu
Zwykli ludzie nie patrzą na szypułki tylko na cenę
BERLINER
3 lata temu
NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO że to Polskie i są bardzo zdrowe, smaczne - Jedynie rosną w Polsce - Sadzonki, nasiona z Holandii - Nawozy z Niemiec - Opryski z Hiszpanii - A smak, wygląd zależy od gatunku a także, czy w tych więcej a w innych mniej Chemii - Czyli jak już mniej chemii to już tzw. zdrowa żywność
bed bab
3 lata temu
Senga Sengana inaczej murzynka. Niezapomniany smak i aromat.
dell
3 lata temu
Stare odmiany miały smak i zapach, a nie co te nowe cudowane odmiany. Idą na wielkość.
Najnowsze komentarze (15)
bbb
3 lata temu
Najzdrowsze to te z wlasnego ogrodka. Zbyt wiele nawozow jest dodawanych do uprawy truskawek i innych owocow.
Dany
3 lata temu
W tym roku Truskawki to „cudo „ trzy dni leżą i nie pleśnieją .smacznego
Adam
3 lata temu
Truskawki powinny być przede wszystkim deserowe a nie przemysłowe. To tak w ramach wstępu. A później można się rozczulać nad kolorem, rozmiarem i z czyjej uprawy one pochodzą.
Adam
3 lata temu
Najlepsi to są Ci co sprzedają truskawki deserowe a nie przemysłowe, a Tych ze świeczką szukać. :) Ktoś stwierdza, że dzisiejsze truskawki to nie to samo co te 20 lat temu - no ciężko aby to były te same skoro kiedyś rolnicy uprawiali truskawki deserowe a dzisiaj to wszystko jak dla zwierząt - przemysłowe. Kukurydza, marchew, banany, truskawki... wszystko to obecnie jest gatunkiem "przemysłowym", które kiedyś uprawiało się wyłącznie dla zwierząt. :)
dell
3 lata temu
Stare odmiany miały smak i zapach, a nie co te nowe cudowane odmiany. Idą na wielkość.
bed bab
3 lata temu
Senga Sengana inaczej murzynka. Niezapomniany smak i aromat.
elka
3 lata temu
Mój pierwszy zakup truskawek w tym sezonie i totalny odlot! wprawdzie wyglądały nieżle ale zdziwił mnie ich zapach- zwyczajnie śmierdziały gnojowicą(nigdy jeszcze nie spotkałam się z czymś takim).
BERLINER
3 lata temu
NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO że to Polskie i są bardzo zdrowe, smaczne - Jedynie rosną w Polsce - Sadzonki, nasiona z Holandii - Nawozy z Niemiec - Opryski z Hiszpanii - A smak, wygląd zależy od gatunku a także, czy w tych więcej a w innych mniej Chemii - Czyli jak już mniej chemii to już tzw. zdrowa żywność
Simara
3 lata temu
Pierwsza rzecz to to że te truskawki to już nie te co 20 lat temu.Wystarczyło postawić na stole i cały do m wiedział po zapachu że są truskawki które mają i zapach i smak.A teraz niestety jest tylko wyglad truskawki bo smaku i zapachu już nie ma ,zresztą jak i większość kiełbas .
MójNick
3 lata temu
Ważne!!! Truskawki powinny mieć biało-czerwoną przy szypułce
Cactus
3 lata temu
Truskawki mają być świeże a nie przetrzymane,rozpadające się,galaretowate szare kapcie.
Dziadek
3 lata temu
Kilo truskawek = pół kilo chemi .
HaHaHa
3 lata temu
co wziąść pod uwagę. Redaktora.
All
3 lata temu
Przy wyborze truskawek przede wszysatkim zwracam uwagę, aby były to truskawki a nie ziemniaki lub co gorsza pomidorki