Pieprznik jadalny a pieprznik ametystowy. Tak odróżnisz je w lesie
Pieprzniki jadalne i ametystowe to grzyby jadalne. Te pierwsze są bardzo popularne w kuchni Polaków - znamy je pod nazwą "kurki". W wyglądzie są do siebie bardzo podobne. Jednak wielu obawia się zbierania pieprznika ametystowego, który ma popękaną skórkę z ciemnymi przebarwieniami. Z kolei kurki są jednolitej żółtej barwy. Oba są bardzo podobne do siebie w smaku. Można serwować je jako dodatek do jajecznicy, sosów na bazie śmietany albo smażone. Na pewno wyjdą przepysznie. Więcej informacji i ciekawostek znajdziesz na stronie Paweł i Grzyby.
miej obrazekKurka ma ogonek i kapelusz jako jedna całość, zwężający się wyraźnie ku dołowi.
Oprócz tego posiada ładny zapach przypominający zapach suszonych jabłek.
Kurka ma ogonek i kapelusz jako jedna całość, zwężający się wyraźnie ku dołowi.
Oprócz tego posiada ładny zapach przypominający zapach suszonych jabłek.
Najnowsze komentarze (1)
miej obrazek
3 lata temu
Kurka ma ogonek i kapelusz jako jedna całość, zwężający się wyraźnie ku dołowi.
Oprócz tego posiada ładny zapach przypominający zapach suszonych jabłek.