Seitan to produkt używany najczęściej w kuchni azjatyckiej i chińskiej. Choć dania z nim przyrządzone smakują podobnie do kotleta mielonego lub kurczaka, jest jedynie zamiennikiem mięsa. Składa się głownie z glutenu, czyli mieszkanki białek występujących w zbożach. Dostarcza sporo białka do organizmu, a dzięki twórcy diety z Japonii, George’owi Ohsawa i jego książki "Sztuka odmładzania i długowieczności" stał się popularny na całym świecie. W Europie podawany jest najczęściej z dodatkiem przypraw. Seitan można przygotować samodzielnie na bazie sproszkowanego glutenu. Wystarczy wymieszać go z wodą i zagotować, np. w bulionie warzywnym. Jedzą go głównie weganie i wegetarianie. Nie jest zalecany osobom z dolegliwościami pokarmowymi. Można go spożywać na surowo lub po obróbce termicznej.
dlaczego wegetarianie ciągle mówią nam, że mięso jest be, ale wymyślają jakieś produkty, które mają udawać mięso zamiast po prostu żreć trawę?
Ania
3 lata temu
Super wszystko na temat
Wojciech
3 lata temu
Oszalały w swoich antyludzkich poglądach baron Rothschild sponsoruje takie brednie żeby ludzie nie jedli mięsa. A najlepiej żeby wymarli po preparatach. Tak to jest kiedy się żeni wsobnie z własnymi siostrami przez kilka pokoleń.
Najnowsze komentarze (3)
Wojciech
3 lata temu
Oszalały w swoich antyludzkich poglądach baron Rothschild sponsoruje takie brednie żeby ludzie nie jedli mięsa. A najlepiej żeby wymarli po preparatach. Tak to jest kiedy się żeni wsobnie z własnymi siostrami przez kilka pokoleń.
Ania
3 lata temu
Super wszystko na temat
XD.
3 lata temu
dlaczego wegetarianie ciągle mówią nam, że mięso jest be, ale wymyślają jakieś produkty, które mają udawać mięso zamiast po prostu żreć trawę?