bEablSmY
bEablSnc
bEablSng
programy
kategorie
bEablSmZ

Trująca pleśń na produkcie. Nie odkrajaj, wyrzucaj w całości

Na każdym produkcie spożywczym, który poleży dłużej niż powinien z czasem pojawia się pleśń. Często wtedy jest nam szkoda wyrzucić cały produkt i odkrajamy niedobry kawałek a resztę produktu konsumujemy. Jest to duży błąd. Nie należy tego robić. Grzyby pleśniowe pokrywające psujący się produkt wydzielają trujące substancje, znane jako mykotoksyny. Przyjęte w większej ilości, mogą prowadzić do choroby, jaką jest mikotoksykoza. Jej objawy to wymioty i biegunka, lecz z czasem pojawia się apatia i zmęczenie a później zaburzenie krzepliwości krwi, wrzody i uszkodzenie wątroby. Dlatego w przypadku, gdy na produkcie pojawi się pleśń, należy wyrzucić w całości produkt nią zainfekowany. Nie ryzykuj problemów zdrowotnych.

75 reakcji
37
13
25
Podziel się
Komentarze (25)
22-06-2020
Do szkoły biegiem!Autor z żalu odkraja sobie jaja:)
zobacz więcej komentarzy (25)

Programy Wirtualnej Polski

bEablSnl
KOMENTARZE
(25)
Do szkoły bie...
11 miesięcy temu
Autor z żalu odkraja sobie jaja:)
smakosz grzyb...
11 miesięcy temu
Wszystkie SERY PLEŚNIOWE też wyrzucać ?
aa
11 miesięcy temu
a na stronie glownej zdjecie jajek :):):)
bEablSnD
max
11 miesięcy temu
Jakaś bzdura...... kiedyś w piekarniach mąkę przechowywano w skrzyniach drewnianych i uzupełniano zapas w miare potrzeby a niebieska pleśń była przy mące obecna od zawsze - na elementach osprzętu. Chleb z tradycyjnych piekarni jest w smaku nie do pobicia..... i niech nie opowiadaja bzdur. Nie twierdze ,że należy jeść chleb spleśniały - bo nie należy- ale sterylizacja procesów produkcyjnych prowadzi do wzrostu odsetka alergii w populacji. Podobnie jest z tradycyjnymi metodami konserwacji miesa , serów . Teraz wciska sie że wędzenie dymem jest szkodliwe. Wolę "szkodliwe wędzenie" niz kilogramy konserwantów w żarciu.
AAA
11 miesięcy temu
Odkrajaj? Nie moglibyście zatrudniać ludzi przynajmniej po gimnazjum?
Najnowsze komentarze (25)
Czesiu
9 miesięcy temu
No rewelacja. Od dawna wiadomo, że ziemniaki należą do roślin trujących (Solanacea) i zawierają toksyczną solaninę, która ani nie jest tak bardzo trująca i praktycznie jest usuwana w trakcie gotowania. Podobnie toksyczne są pomidory (także z tej samej rodziny), które znacznie dłużej hodowano wyłącznie do celów ozdobnych. A swoją drogą, gdyby teraz ziemniaki miały wejść na rynek, to by ich raczej nie dopuszczono do spożycia.
Dobczycanin
11 miesięcy temu
To jest Wójt!Dba o swoją Gminę, tak jak jego ojciec Marcin, zawsze blisko ludzi. Szkoda tyko że nie kandydował na burmistrza Dobczyc, bo takiego burmistrza potrzebujemy w Dobczycach.
qwerty
11 miesięcy temu
Kierowca osobówki intelygencją typowy przedstawiciel warszawki.
ww
11 miesięcy temu
Wstrząsające
Adrian Duba S...
11 miesięcy temu
Nie każda pleśń jest zabójcza. Zabójcza jest głupota ludzi jedzących "niepsującą się żywność" z hipermarketów. Chemia w żarciu dominuje. Warzywa i owoce smakiem nie przypominają swoich ORYGINAŁÓW sprzed dwudziestu - trzydziestu lat. Dlaczego? Bo współczesne MUTANTY nie mają prawie żadnych witamin, ale za to są wielkie, nigdy "niepsujne" i powodują setki chorób u ludzi. Póki co człowiek jeszcze nie zaadaptował swojego organizmu do trawienia tego chemicznego paskudztwa.
dxxdx
11 miesięcy temu
noooo w sumie niewiem czy to aby rozsadne . orka to w koncu miesozerny drapieznik
Pikuś
11 miesięcy temu
Nie odkrawaj a nie odkrajaj!
żenada!
11 miesięcy temu
"Nie odkrajaj"-kto to do cholery pisze?!!! Szefowie Wp, skoro płacicie tzw. autorom pisanego słowa, to moglibyście od nich wymagać, aby należycie posługiwali się językiem polskim, zamiast kompromitować się nieznajomością odmiany słowa"kroić"!
bEablSnv
plesniaczek c...
11 miesięcy temu
Odkrajamy czy odkrawamy, a
Bolo
11 miesięcy temu
Wyrzuć te chemiczne wędliny
jura
11 miesięcy temu
Przecież to naturalna penicylinka.
Ser Pleśniowy
11 miesięcy temu
jest najbardziej rakotwórczy - sama pleśń fuj
max
11 miesięcy temu
Jakaś bzdura...... kiedyś w piekarniach mąkę przechowywano w skrzyniach drewnianych i uzupełniano zapas w miare potrzeby a niebieska pleśń była przy mące obecna od zawsze - na elementach osprzętu. Chleb z tradycyjnych piekarni jest w smaku nie do pobicia..... i niech nie opowiadaja bzdur. Nie twierdze ,że należy jeść chleb spleśniały - bo nie należy- ale sterylizacja procesów produkcyjnych prowadzi do wzrostu odsetka alergii w populacji. Podobnie jest z tradycyjnymi metodami konserwacji miesa , serów . Teraz wciska sie że wędzenie dymem jest szkodliwe. Wolę "szkodliwe wędzenie" niz kilogramy konserwantów w żarciu.
aa
11 miesięcy temu
a na stronie glownej zdjecie jajek :):):)
bEablSnX
bEablSne
bEablSoe
bEablSof