Pascha wielkanocna to słodki specjał z terenów Rosji i Ukrainy, podawany zwykle w pierwszy Wielkanocy. Jednak osoby, które muszą uważać, co jedzą, nie mogą się nim cieszyć. Chyba, że spróbują zdrowej wersji wegańskiej. To doskonała alternatywa dla osób z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi oraz z alergiami pokarmowymi. Przede wszystkim w nowej wersji zrezygnowano z masła oraz jajek. Zamiast tego mieszamy mąkę ryżową, mleko roślinne, ksylitol oraz sok z cytryny. Dodajemy 4 kostki tofu, orzechy nerkowca, wanilię i blendujemy na jednolitą masę. Do tej mieszanki dodajemy mix orzechów, suszone morele, żurawinę oraz trochę skórki pomarańczowej. Formę przekładamy do miski wysmarowanej olejem rzepakowym i umieszczamy na noc w lodówce. Zimno sprawi, że ciasto stężeje, a rano wystarczy obrócić je do góry nogami, udekorować i podać gościom.