programy
kategorie

Wyjątkowe gołąbki z rybą. Wyśmienity przepis, który zaskoczy gości

Gołąbki to tradycyjna potrawa, goszcząca na stołach Polaków podczas niedzielnych obiadów. Najczęściej podawana jest z mięsem, czasami z dodatkiem ryżu lub kaszy. Dużo mniej znanym wariantem są gołąbki z rybą. To wyjątkowe danie, jest równie proste do zrobienia, co wersja tradycyjna, a zaskoczy niejednego smakosza. Do przygotowania naszych gołąbków będziemy potrzebować 1,5 kg filetu z ulubionej ryby, główka dużej kapusty (najlepiej włoskiej), 250 g ryżu, 3 cebule, koperku, 4 sztuki pora, czosnek, śmietany (18 proc.), oliwę, sól i pieprz. Proces zaczynamy od zagotowania wody w dużym garnku. Do wrzątku wsadzamy kapustę bez głąba na kilkanaście minut. Kiedy warzywo lekko się obgotuje, wyjmujemy je z wody, zostawiamy do wystygnięcia, a następnie rozbieramy je z liści. Następnie gotujemy oddzielnie ryż i rybę. Poza solą można dodać ulubione przyprawy. Ugotowany filet ostrożnie przekładamy do miski z gotowym ryżem, starając się wyjąć wszystkie ości. Dodajemy posiekaną...

rozwiń
17-09-2021
42 reakcje
22
9
11
Podziel się
Komentarze (11)
17-09-2021
EmiLubię eksperymenty, jednak gołąbki z rybą??? Stanowczo nie!!!
zobacz więcej komentarzy (11)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(11)
Emi
3 lata temu
Lubię eksperymenty, jednak gołąbki z rybą??? Stanowczo nie!!!
adept
3 lata temu
spróbowałem przepisu, największą trudność sprawiło mi wyjęcie ości z fileta, w sumie trzykrotne, dokładne przeszukanie ryby nie ujawniło żadnej ości, pewnie metoda była nie trafna albo trzeba by zmienić filet na bardziej ościsty....
Bond
3 lata temu
proponuję mielone mięso wieprzowe, kasza gryczana, grzyby i oczywiście kapusta włoska. Takie gołąbki udusić w sosie na bazie Portera, gołąbki z rybą to nie dla mnie
Nina
3 lata temu
'filetu" ? Naprawdę ? Może jeszcze kotletu ?
GaBi
3 lata temu
Kolejny przepis z "warszafskiej" kuchni ? ryba z włoską kapustą ? - to połączenie na sama myśl wywołuje mdłości !
Najnowsze komentarze (11)
ja dziękuje
3 lata temu
gołąbki muszą być narodowe i patriotyczne
Młody
3 lata temu
Ze ślimakami i szpinakiem. Polecam tylko te bez muszli. Wedle UE ślimak to ryba.
BKZ
3 lata temu
Filet - Filet powstaje po usunięciu głowy, płetw, kręgosłupa, wnętrzności, ości oraz żeber. ... Oznacza to że filet to praktycznie czyste mięso z ryby. Czyli, kucharko i redaktorko od siedmiu bolesci , jak juz mamy filet , to zadnej osci z niego juz nie wyciagniemy !! A pchac rybe do farszu i nazywac to golabkami to czysta profanacja mojego ulubionego dania !! Fujjj !!
Alek
3 lata temu
Profanacja gołąbków. Nawet nie będę próbował. Równie dobrze można zrobić bigos z dorsza albo zrazy z halibuta.
GaBi
3 lata temu
Kolejny przepis z "warszafskiej" kuchni ? ryba z włoską kapustą ? - to połączenie na sama myśl wywołuje mdłości !
Nina
3 lata temu
'filetu" ? Naprawdę ? Może jeszcze kotletu ?
dobrzegada
3 lata temu
Raz są pokazywane gołąbki zawinięte w zwykłą kapustę , a raz gołąbki we włoskiej kapuście..Zdecydowanie jak gołąbki , to obowiązkowo kapusta włoska, ktonie spróbował , to radzę.
Kucharz
3 lata temu
Filet nie ma prawa mieć ości.
Bond
3 lata temu
proponuję mielone mięso wieprzowe, kasza gryczana, grzyby i oczywiście kapusta włoska. Takie gołąbki udusić w sosie na bazie Portera, gołąbki z rybą to nie dla mnie
Emi
3 lata temu
Lubię eksperymenty, jednak gołąbki z rybą??? Stanowczo nie!!!
adept
3 lata temu
spróbowałem przepisu, największą trudność sprawiło mi wyjęcie ości z fileta, w sumie trzykrotne, dokładne przeszukanie ryby nie ujawniło żadnej ości, pewnie metoda była nie trafna albo trzeba by zmienić filet na bardziej ościsty....