Gołąbki to tradycyjna potrawa, goszcząca na stołach Polaków podczas niedzielnych obiadów. Najczęściej podawana jest z mięsem, czasami z dodatkiem ryżu lub kaszy. Dużo mniej znanym wariantem są gołąbki z rybą. To wyjątkowe danie, jest równie proste do zrobienia, co wersja tradycyjna, a zaskoczy niejednego smakosza. Do przygotowania naszych gołąbków będziemy potrzebować 1,5 kg filetu z ulubionej ryby, główka dużej kapusty (najlepiej włoskiej), 250 g ryżu, 3 cebule, koperku, 4 sztuki pora, czosnek, śmietany (18 proc.), oliwę, sól i pieprz. Proces zaczynamy od zagotowania wody w dużym garnku. Do wrzątku wsadzamy kapustę bez głąba na kilkanaście minut. Kiedy warzywo lekko się obgotuje, wyjmujemy je z wody, zostawiamy do wystygnięcia, a następnie rozbieramy je z liści. Następnie gotujemy oddzielnie ryż i rybę. Poza solą można dodać ulubione przyprawy. Ugotowany filet ostrożnie przekładamy do miski z gotowym ryżem, starając się wyjąć wszystkie ości. Dodajemy posiekaną...
rozwiń