bELgAFJw
bELgAFJA
bELgAFJE
programy
kategorie
bELgAFJx

Wyjątkowe gołąbki z rybą. Wyśmienity przepis, który zaskoczy gości

Gołąbki to tradycyjna potrawa, goszcząca na stołach Polaków podczas niedzielnych obiadów. Najczęściej podawana jest z mięsem, czasami z dodatkiem ryżu lub kaszy. Dużo mniej znanym wariantem są gołąbki z rybą. To wyjątkowe danie, jest równie proste do zrobienia, co wersja tradycyjna, a zaskoczy niejednego smakosza. Do przygotowania naszych gołąbków będziemy potrzebować 1,5 kg filetu z ulubionej ryby, główka dużej kapusty (najlepiej włoskiej), 250 g ryżu, 3 cebule, koperku, 4 sztuki pora, czosnek, śmietany (18 proc.), oliwę, sól i pieprz. Proces zaczynamy od zagotowania wody w dużym garnku. Do wrzątku wsadzamy kapustę bez głąba na kilkanaście minut. Kiedy warzywo lekko się obgotuje, wyjmujemy je z wody, zostawiamy do wystygnięcia, a następnie rozbieramy je z liści. Następnie gotujemy oddzielnie ryż i rybę. Poza solą można dodać ulubione przyprawy. Ugotowany filet ostrożnie przekładamy do miski z gotowym ryżem, starając się wyjąć wszystkie ości. Dodajemy posiekaną...

rozwiń
17-09-2021
42 reakcje
22
9
11
Podziel się
Komentarze (11)
17-09-2021
EmiLubię eksperymenty, jednak gołąbki z rybą??? Stanowczo nie!!!
zobacz więcej komentarzy (11)

Programy Wirtualnej Polski

bELgAFJJ
KOMENTARZE
(11)
Emi
miesiąc temu
Lubię eksperymenty, jednak gołąbki z rybą??? Stanowczo nie!!!
adept
miesiąc temu
spróbowałem przepisu, największą trudność sprawiło mi wyjęcie ości z fileta, w sumie trzykrotne, dokładne przeszukanie ryby nie ujawniło żadnej ości, pewnie metoda była nie trafna albo trzeba by zmienić filet na bardziej ościsty....
Bond
miesiąc temu
proponuję mielone mięso wieprzowe, kasza gryczana, grzyby i oczywiście kapusta włoska. Takie gołąbki udusić w sosie na bazie Portera, gołąbki z rybą to nie dla mnie
bELgAFKb
GaBi
miesiąc temu
Kolejny przepis z "warszafskiej" kuchni ? ryba z włoską kapustą ? - to połączenie na sama myśl wywołuje mdłości !
Nina
miesiąc temu
'filetu" ? Naprawdę ? Może jeszcze kotletu ?
Najnowsze komentarze (11)
ja dziękuje
miesiąc temu
gołąbki muszą być narodowe i patriotyczne
Młody
miesiąc temu
Ze ślimakami i szpinakiem. Polecam tylko te bez muszli. Wedle UE ślimak to ryba.
BKZ
miesiąc temu
Filet - Filet powstaje po usunięciu głowy, płetw, kręgosłupa, wnętrzności, ości oraz żeber. ... Oznacza to że filet to praktycznie czyste mięso z ryby. Czyli, kucharko i redaktorko od siedmiu bolesci , jak juz mamy filet , to zadnej osci z niego juz nie wyciagniemy !! A pchac rybe do farszu i nazywac to golabkami to czysta profanacja mojego ulubionego dania !! Fujjj !!
Alek
miesiąc temu
Profanacja gołąbków. Nawet nie będę próbował. Równie dobrze można zrobić bigos z dorsza albo zrazy z halibuta.
GaBi
miesiąc temu
Kolejny przepis z "warszafskiej" kuchni ? ryba z włoską kapustą ? - to połączenie na sama myśl wywołuje mdłości !
Nina
miesiąc temu
'filetu" ? Naprawdę ? Może jeszcze kotletu ?
dobrzegada
miesiąc temu
Raz są pokazywane gołąbki zawinięte w zwykłą kapustę , a raz gołąbki we włoskiej kapuście..Zdecydowanie jak gołąbki , to obowiązkowo kapusta włoska, ktonie spróbował , to radzę.
Kucharz
miesiąc temu
Filet nie ma prawa mieć ości.
bELgAFJT
Bond
miesiąc temu
proponuję mielone mięso wieprzowe, kasza gryczana, grzyby i oczywiście kapusta włoska. Takie gołąbki udusić w sosie na bazie Portera, gołąbki z rybą to nie dla mnie
Emi
miesiąc temu
Lubię eksperymenty, jednak gołąbki z rybą??? Stanowczo nie!!!
adept
miesiąc temu
spróbowałem przepisu, największą trudność sprawiło mi wyjęcie ości z fileta, w sumie trzykrotne, dokładne przeszukanie ryby nie ujawniło żadnej ości, pewnie metoda była nie trafna albo trzeba by zmienić filet na bardziej ościsty....
bELgAFKv
bELgAFJC
bELgAFKC
bELgAFKD