bDTAtPHE
bDTAtPHI
bDTAtPHM
programy
kategorie
bDTAtPHF

Młoda kapusta w kuchni

W starożytności Rzymianie uważali, że kapusta zapewnia siłę i długowieczność, Grecy zalecali ją jako lek na bezsenność, choroby płuc, wątroby czy stawów, obstrukcje, wrzody żołądka i dwunastnicy. To prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych, w tym witaminy C. Regularne spożywanie kapusty pomaga zapobiegać, m.in. rakowi piersi, jelita grubego czy płuc. Kapuściane liście kryją bogactwo witamin z grupy B, witaminy A , H, K, E oraz minerałów, zwłaszcza potasu, fosforu, magnezu, sodu, wapnia, żelaza oraz manganu. Duża zawartość błonnika poprawi pracę układu pokarmowego. Zawarte w niej flawonoidy wzmocnią nasz układ krwionośny. Młoda kapusta korzystnie wpływa na apetyt, a jej niska kaloryczność zadowoli dbających o linię. Z młodych, soczyście zielonych, główek można bez większego trudu przygotować pyszne dania. Możemy pokusić się o duszoną młodą kapustę z boczkiem i koperkiem. Świetnym rozwiązaniem będzie wersja bez mięsa czyli z pomidorami. Dodatkowo dobrą...

rozwiń
21-05-2020
248 reakcji
179
42
27
Podziel się
Komentarze (27)
22-05-2020
Maria2Kiedyś uprawiana kapusta na oborniku mogła być przyczyną długowieczności, ale nie obecnie, gdzie rośnie ona na sztucznych nawozach i pestycydach.
zobacz więcej komentarzy (27)

Programy Wirtualnej Polski

bDTAtPHR
KOMENTARZE
(27)
Maria2
11 miesięcy temu
Kiedyś uprawiana kapusta na oborniku mogła być przyczyną długowieczności, ale nie obecnie, gdzie rośnie ona na sztucznych nawozach i pestycydach.
POWAZNIE?
11 miesięcy temu
A JA MYSLALEM ZE TYLKO SZCZEPIONKI BILLA GATESA-MENGELE ...
Gość
11 miesięcy temu
Grecy nie znali pestycydów
bDTAtPIj
klajster
11 miesięcy temu
rozumiem, że można zamieścić przepis na jakieś dania - jednemu zasmakują, drugiemu nie. Ale wymądrzanie się, że kapusta czemuś zapobiega, bo Rzymianie uważali, a Grecy zalecali, powinno być karane z urzędu jako wyjątkowo niebezpieczne brednie.
Kris
11 miesięcy temu
kapusta to obecnie najbardziej skażone warzywo na rynku, zawiera najwięcej herbicydów i innych świństw - jak nie ma możliwości kupić od biednego chłopa, z ogródka działkowego, z własnej uprawy - lepiej nie kupować
Najnowsze komentarze (27)
.,l;;l
11 miesięcy temu
co pieprzycie,,,,,,,,,,,,,,ta kapusta nafaszerowana nawozem jak dobra kasza skwarkami,,,,,,,,,,,,,,,,,,,wiem bo jestem ze wsi,,,,,,trucie ludzi,,,,,,,,,,,,
eee
11 miesięcy temu
Ta kapusta nadaje się na kompostownik. Chociaż też nie za bardzo.
Andrzej
11 miesięcy temu
Ta kapusta to jest pełna chemii i toksyn. Jedynie jak na swoim polu wyrośnie to jest mniejsze ryzyko bycia chemii
babcia
11 miesięcy temu
Jak się można zatruć młoda kapustą która jest nawożona a brak odpowiedniej ilości wody podczas jej wzrostu przekonałam się osobiście i od kilku lat nie kupuję i nie jem młodej kapusty kupionej na bazarach i sklepach. Cenię sobie własne zdrowie od smaku młodej kapusty a w uprawę bio nie wierzę bo bio mogą uprawiać działkowcy a nie producenci żywności.To samo się tyczy wszystkich wczesnych i wyrośniętych nowalijek i warzyw,,malin ,truskawek i borówek bo wszystko jest pędzone na sprzedaż a dla siebie inny system uprawy bez chemii
babcia
11 miesięcy temu
Jak się można zatruć młoda kapustą która jest nawożona a brak odpowiedniej ilości wody podczas jej wzrostu przekonałam się osobiście i od kilku lat nie kupuję i nie jem młodej kapusty kupionej na bazarach i sklepach. Cenię sobie własne zdrowie od smaku młodej kapusty a w uprawę bio nie wierzę bo bio mogą uprawiać działkowcy a nie producenci żywności.To samo się tyczy wszystkich wczesnych i wyrośniętych nowalijek i warzyw,,malin ,truskawek i borówek bo wszystko jest pędzone na sprzedaż a dla siebie inny system uprawy bez chemii
babcia
11 miesięcy temu
Jak się można zatruć młoda kapustą która jest nawożona a brak odpowiedniej ilości wody podczas jej wzrostu przekonałam się osobiście i od kilku lat nie kupuję i nie jem młodej kapusty kupionej na bazarach i sklepach. Cenię sobie własne zdrowie od smaku młodej kapusty a w uprawę bio nie wierzę bo bio mogą uprawiać działkowcy a nie producenci żywności.To samo się tyczy wszystkich wczesnych i wyrośniętych nowalijek i warzyw,,malin ,truskawek i borówek bo wszystko jest pędzone na sprzedaż a dla siebie inny system uprawy bez chemii
JanekZ
11 miesięcy temu
Kapusta obrodziła to trzeba ją sprzedać. Jak mam jeść drogą kapustę w maseczce ?
fth
11 miesięcy temu
jeszcze żeby bandyci nie opryskiwali nas z samolotow HEMTRALSEM to byłoby już super
bDTAtPIb
m,kjhgfdcbn
11 miesięcy temu
no cóż kapusta niestety nie jest zalecana przy chorobach tarczycy. zresztą jej częste jedzenie ma wpływ na choroby tarczycy. hamuje wchłanianie jodu. wszystko z umiarem.
Ddddd
11 miesięcy temu
Żadne dudy i tuski,prezydentem będzie suski.😜😜😜😜
Z PISU
11 miesięcy temu
BEZ CHEMII CZY Z CHEMIĄ ? TAK JAK SZYNKI Z DODATKIEM MIĘSA :)
Realista
11 miesięcy temu
Reportaż sponsorowany
Kazimierz
11 miesięcy temu
Wspaniały przepis! Warto zapoznać się z wartościami jakie daje organizmowi. Smakowo nie do znudzenia i nie do zniesmacznienia. Kto się przekona, na stałe wprowadzi do swego jadłospisu. Można stosować jako danie podstawowe, jednogarnkowe, szybkie i proste w przygotowaniu. Piszę o kapuście białej,młodej.
pol
11 miesięcy temu
ludzie nie jedzcie tego to chemia,tam cala tablica mendelejewa,jak pamietam kapuste,pomidory,ogorki,cebule z lat 60 tych to bylo cos smacznego i zdrowego teras faszeruja nas chemia i stad te raki juz u dzieci.,ale szumowski zadbal o nasze zdrowie zaczipuje nas i nawet w nocy beda kontrolowali stan twego zdrowia a to wszystko dla naszego dobra.
bDTAtPID
bDTAtPHK
bDTAtPIK
bDTAtPIL