programy
kategorie

Młoda kapusta w kuchni

W starożytności Rzymianie uważali, że kapusta zapewnia siłę i długowieczność, Grecy zalecali ją jako lek na bezsenność, choroby płuc, wątroby czy stawów, obstrukcje, wrzody żołądka i dwunastnicy. To prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych, w tym witaminy C. Regularne spożywanie kapusty pomaga zapobiegać, m.in. rakowi piersi, jelita grubego czy płuc. Kapuściane liście kryją bogactwo witamin z grupy B, witaminy A , H, K, E oraz minerałów, zwłaszcza potasu, fosforu, magnezu, sodu, wapnia, żelaza oraz manganu. Duża zawartość błonnika poprawi pracę układu pokarmowego. Zawarte w niej flawonoidy wzmocnią nasz układ krwionośny. Młoda kapusta korzystnie wpływa na apetyt, a jej niska kaloryczność zadowoli dbających o linię. Z młodych, soczyście zielonych, główek można bez większego trudu przygotować pyszne dania. Możemy pokusić się o duszoną młodą kapustę z boczkiem i koperkiem. Świetnym rozwiązaniem będzie wersja bez mięsa czyli z pomidorami. Dodatkowo dobrą...

rozwiń
21-05-2020
251 reakcji
181
43
27
Podziel się
Komentarze (27)
22-05-2020
Maria2Kiedyś uprawiana kapusta na oborniku mogła być przyczyną długowieczności, ale nie obecnie, gdzie rośnie ona na sztucznych nawozach i pestycydach.
zobacz więcej komentarzy (27)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(27)
Maria2
4 lata temu
Kiedyś uprawiana kapusta na oborniku mogła być przyczyną długowieczności, ale nie obecnie, gdzie rośnie ona na sztucznych nawozach i pestycydach.
POWAZNIE?
4 lata temu
A JA MYSLALEM ZE TYLKO SZCZEPIONKI BILLA GATESA-MENGELE ...
Gość
4 lata temu
Grecy nie znali pestycydów
klajster
4 lata temu
rozumiem, że można zamieścić przepis na jakieś dania - jednemu zasmakują, drugiemu nie. Ale wymądrzanie się, że kapusta czemuś zapobiega, bo Rzymianie uważali, a Grecy zalecali, powinno być karane z urzędu jako wyjątkowo niebezpieczne brednie.
Kris
4 lata temu
kapusta to obecnie najbardziej skażone warzywo na rynku, zawiera najwięcej herbicydów i innych świństw - jak nie ma możliwości kupić od biednego chłopa, z ogródka działkowego, z własnej uprawy - lepiej nie kupować
Najnowsze komentarze (27)
.,l;;l
4 lata temu
co pieprzycie,,,,,,,,,,,,,,ta kapusta nafaszerowana nawozem jak dobra kasza skwarkami,,,,,,,,,,,,,,,,,,,wiem bo jestem ze wsi,,,,,,trucie ludzi,,,,,,,,,,,,
eee
4 lata temu
Ta kapusta nadaje się na kompostownik. Chociaż też nie za bardzo.
Andrzej
4 lata temu
Ta kapusta to jest pełna chemii i toksyn. Jedynie jak na swoim polu wyrośnie to jest mniejsze ryzyko bycia chemii
babcia
4 lata temu
Jak się można zatruć młoda kapustą która jest nawożona a brak odpowiedniej ilości wody podczas jej wzrostu przekonałam się osobiście i od kilku lat nie kupuję i nie jem młodej kapusty kupionej na bazarach i sklepach. Cenię sobie własne zdrowie od smaku młodej kapusty a w uprawę bio nie wierzę bo bio mogą uprawiać działkowcy a nie producenci żywności.To samo się tyczy wszystkich wczesnych i wyrośniętych nowalijek i warzyw,,malin ,truskawek i borówek bo wszystko jest pędzone na sprzedaż a dla siebie inny system uprawy bez chemii
babcia
4 lata temu
Jak się można zatruć młoda kapustą która jest nawożona a brak odpowiedniej ilości wody podczas jej wzrostu przekonałam się osobiście i od kilku lat nie kupuję i nie jem młodej kapusty kupionej na bazarach i sklepach. Cenię sobie własne zdrowie od smaku młodej kapusty a w uprawę bio nie wierzę bo bio mogą uprawiać działkowcy a nie producenci żywności.To samo się tyczy wszystkich wczesnych i wyrośniętych nowalijek i warzyw,,malin ,truskawek i borówek bo wszystko jest pędzone na sprzedaż a dla siebie inny system uprawy bez chemii
babcia
4 lata temu
Jak się można zatruć młoda kapustą która jest nawożona a brak odpowiedniej ilości wody podczas jej wzrostu przekonałam się osobiście i od kilku lat nie kupuję i nie jem młodej kapusty kupionej na bazarach i sklepach. Cenię sobie własne zdrowie od smaku młodej kapusty a w uprawę bio nie wierzę bo bio mogą uprawiać działkowcy a nie producenci żywności.To samo się tyczy wszystkich wczesnych i wyrośniętych nowalijek i warzyw,,malin ,truskawek i borówek bo wszystko jest pędzone na sprzedaż a dla siebie inny system uprawy bez chemii
JanekZ
4 lata temu
Kapusta obrodziła to trzeba ją sprzedać. Jak mam jeść drogą kapustę w maseczce ?
fth
4 lata temu
jeszcze żeby bandyci nie opryskiwali nas z samolotow HEMTRALSEM to byłoby już super
m,kjhgfdcbn
4 lata temu
no cóż kapusta niestety nie jest zalecana przy chorobach tarczycy. zresztą jej częste jedzenie ma wpływ na choroby tarczycy. hamuje wchłanianie jodu. wszystko z umiarem.
Ddddd
4 lata temu
Żadne dudy i tuski,prezydentem będzie suski.😜😜😜😜
Z PISU
4 lata temu
BEZ CHEMII CZY Z CHEMIĄ ? TAK JAK SZYNKI Z DODATKIEM MIĘSA :)
Realista
4 lata temu
Reportaż sponsorowany
Kazimierz
4 lata temu
Wspaniały przepis! Warto zapoznać się z wartościami jakie daje organizmowi. Smakowo nie do znudzenia i nie do zniesmacznienia. Kto się przekona, na stałe wprowadzi do swego jadłospisu. Można stosować jako danie podstawowe, jednogarnkowe, szybkie i proste w przygotowaniu. Piszę o kapuście białej,młodej.
pol
4 lata temu
ludzie nie jedzcie tego to chemia,tam cala tablica mendelejewa,jak pamietam kapuste,pomidory,ogorki,cebule z lat 60 tych to bylo cos smacznego i zdrowego teras faszeruja nas chemia i stad te raki juz u dzieci.,ale szumowski zadbal o nasze zdrowie zaczipuje nas i nawet w nocy beda kontrolowali stan twego zdrowia a to wszystko dla naszego dobra.