bEKPfbxg
bEKPfbxk
bEKPfbxo
programy
kategorie
bEKPfbxh

Młoda kapusta w kuchni

W starożytności Rzymianie uważali, że kapusta zapewnia siłę i długowieczność, Grecy zalecali ją jako lek na bezsenność, choroby płuc, wątroby czy stawów, obstrukcje, wrzody żołądka i dwunastnicy. To prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych, w tym witaminy C. Regularne spożywanie kapusty pomaga zapobiegać, m.in. rakowi piersi, jelita grubego czy płuc. Kapuściane liście kryją bogactwo witamin z grupy B, witaminy A , H, K, E oraz minerałów, zwłaszcza potasu, fosforu, magnezu, sodu, wapnia, żelaza oraz manganu. Duża zawartość błonnika poprawi pracę układu pokarmowego. Zawarte w niej flawonoidy wzmocnią nasz układ krwionośny. Młoda kapusta korzystnie wpływa na apetyt, a jej niska kaloryczność zadowoli dbających o linię. Z młodych, soczyście zielonych, główek można bez większego trudu przygotować pyszne dania. Możemy pokusić się o duszoną młodą kapustę z boczkiem i koperkiem. Świetnym rozwiązaniem będzie wersja bez mięsa czyli z pomidorami. Dodatkowo dobrą...

rozwiń
21-05-2020
251 reakcji
181
43
27
Podziel się
Komentarze (27)
22-05-2020
Maria2Kiedyś uprawiana kapusta na oborniku mogła być przyczyną długowieczności, ale nie obecnie, gdzie rośnie ona na sztucznych nawozach i pestycydach.
zobacz więcej komentarzy (27)

Programy Wirtualnej Polski

bEKPfbxt
KOMENTARZE
(27)
Maria2
rok temu
Kiedyś uprawiana kapusta na oborniku mogła być przyczyną długowieczności, ale nie obecnie, gdzie rośnie ona na sztucznych nawozach i pestycydach.
POWAZNIE?
rok temu
A JA MYSLALEM ZE TYLKO SZCZEPIONKI BILLA GATESA-MENGELE ...
Gość
rok temu
Grecy nie znali pestycydów
bEKPfbxL
klajster
rok temu
rozumiem, że można zamieścić przepis na jakieś dania - jednemu zasmakują, drugiemu nie. Ale wymądrzanie się, że kapusta czemuś zapobiega, bo Rzymianie uważali, a Grecy zalecali, powinno być karane z urzędu jako wyjątkowo niebezpieczne brednie.
Kris
rok temu
kapusta to obecnie najbardziej skażone warzywo na rynku, zawiera najwięcej herbicydów i innych świństw - jak nie ma możliwości kupić od biednego chłopa, z ogródka działkowego, z własnej uprawy - lepiej nie kupować
Najnowsze komentarze (27)
.,l;;l
rok temu
co pieprzycie,,,,,,,,,,,,,,ta kapusta nafaszerowana nawozem jak dobra kasza skwarkami,,,,,,,,,,,,,,,,,,,wiem bo jestem ze wsi,,,,,,trucie ludzi,,,,,,,,,,,,
eee
rok temu
Ta kapusta nadaje się na kompostownik. Chociaż też nie za bardzo.
Andrzej
rok temu
Ta kapusta to jest pełna chemii i toksyn. Jedynie jak na swoim polu wyrośnie to jest mniejsze ryzyko bycia chemii
babcia
rok temu
Jak się można zatruć młoda kapustą która jest nawożona a brak odpowiedniej ilości wody podczas jej wzrostu przekonałam się osobiście i od kilku lat nie kupuję i nie jem młodej kapusty kupionej na bazarach i sklepach. Cenię sobie własne zdrowie od smaku młodej kapusty a w uprawę bio nie wierzę bo bio mogą uprawiać działkowcy a nie producenci żywności.To samo się tyczy wszystkich wczesnych i wyrośniętych nowalijek i warzyw,,malin ,truskawek i borówek bo wszystko jest pędzone na sprzedaż a dla siebie inny system uprawy bez chemii
babcia
rok temu
Jak się można zatruć młoda kapustą która jest nawożona a brak odpowiedniej ilości wody podczas jej wzrostu przekonałam się osobiście i od kilku lat nie kupuję i nie jem młodej kapusty kupionej na bazarach i sklepach. Cenię sobie własne zdrowie od smaku młodej kapusty a w uprawę bio nie wierzę bo bio mogą uprawiać działkowcy a nie producenci żywności.To samo się tyczy wszystkich wczesnych i wyrośniętych nowalijek i warzyw,,malin ,truskawek i borówek bo wszystko jest pędzone na sprzedaż a dla siebie inny system uprawy bez chemii
babcia
rok temu
Jak się można zatruć młoda kapustą która jest nawożona a brak odpowiedniej ilości wody podczas jej wzrostu przekonałam się osobiście i od kilku lat nie kupuję i nie jem młodej kapusty kupionej na bazarach i sklepach. Cenię sobie własne zdrowie od smaku młodej kapusty a w uprawę bio nie wierzę bo bio mogą uprawiać działkowcy a nie producenci żywności.To samo się tyczy wszystkich wczesnych i wyrośniętych nowalijek i warzyw,,malin ,truskawek i borówek bo wszystko jest pędzone na sprzedaż a dla siebie inny system uprawy bez chemii
JanekZ
rok temu
Kapusta obrodziła to trzeba ją sprzedać. Jak mam jeść drogą kapustę w maseczce ?
fth
rok temu
jeszcze żeby bandyci nie opryskiwali nas z samolotow HEMTRALSEM to byłoby już super
bEKPfbxD
m,kjhgfdcbn
rok temu
no cóż kapusta niestety nie jest zalecana przy chorobach tarczycy. zresztą jej częste jedzenie ma wpływ na choroby tarczycy. hamuje wchłanianie jodu. wszystko z umiarem.
Ddddd
rok temu
Żadne dudy i tuski,prezydentem będzie suski.😜😜😜😜
Z PISU
rok temu
BEZ CHEMII CZY Z CHEMIĄ ? TAK JAK SZYNKI Z DODATKIEM MIĘSA :)
Realista
rok temu
Reportaż sponsorowany
Kazimierz
rok temu
Wspaniały przepis! Warto zapoznać się z wartościami jakie daje organizmowi. Smakowo nie do znudzenia i nie do zniesmacznienia. Kto się przekona, na stałe wprowadzi do swego jadłospisu. Można stosować jako danie podstawowe, jednogarnkowe, szybkie i proste w przygotowaniu. Piszę o kapuście białej,młodej.
pol
rok temu
ludzie nie jedzcie tego to chemia,tam cala tablica mendelejewa,jak pamietam kapuste,pomidory,ogorki,cebule z lat 60 tych to bylo cos smacznego i zdrowego teras faszeruja nas chemia i stad te raki juz u dzieci.,ale szumowski zadbal o nasze zdrowie zaczipuje nas i nawet w nocy beda kontrolowali stan twego zdrowia a to wszystko dla naszego dobra.
bEKPfbyf
bEKPfbxm
bEKPfbym
bEKPfbyn