programy
kategorie

Salmonella w sałacie. Badania amerykańskich mikrobiologów

Naukowcy z Uniwersytetu z Delaware, odkryli, w jaki sposób bakterie Salmonelli mogą przedostać się do zielonych warzyw liściastych bez pozostawienia śladów na nich. Atak pałeczek Salmonelli na szpinak czy sałatę, odbywa się poprzez małe szparki przez które rośliny oddychają. Głównie narażone są rośliny, które mają słaby układ odpornościowy. Zazwyczaj tak jest gdy rolnicy dążą do zwiększenia ilości plonów. Ryzyko infekcji wzrasta również, gdy zbyt blisko hoduje się zwierzęta. Kolejnym źródłem zarażenia jest udział czynnika ludzkiego w procesie produkcji tj. brudne ręce lub system nawadniania. Niestety, gdy dojdzie do takiego przeniesienia, zarówno mycie jak i środki ochrony roślin nie usuną bakterii, które są już w liściach rośliny. Wytwarzanie żywności niesie ze sobą wielką odpowiedzialność, bowiem może zatruć się wiele osób w przypadku skażenia żywności między innymi pałeczkami Salmonelli. Choć do wyeliminowania zagrożenia jest jeszcze długa droga to odkrycie...

rozwiń
3 reakcje
2
0
1
Podziel się
Komentarze (1)
20-07-2020
NaukaPolscy naukowcy już dawno stwierdzili że warzywa są bardzo zanieczyszczone, nie tylko chodzi tu o salmonellę, ale i coli. Mycie nie zawsze pomaga, niestety
zobacz więcej komentarzy (1)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(1)
Nauka
4 lata temu
Polscy naukowcy już dawno stwierdzili że warzywa są bardzo zanieczyszczone, nie tylko chodzi tu o salmonellę, ale i coli. Mycie nie zawsze pomaga, niestety
Najnowsze komentarze (1)
Nauka
4 lata temu
Polscy naukowcy już dawno stwierdzili że warzywa są bardzo zanieczyszczone, nie tylko chodzi tu o salmonellę, ale i coli. Mycie nie zawsze pomaga, niestety