Naukowcy z Uniwersytetu z Delaware, odkryli, w jaki sposób bakterie Salmonelli mogą przedostać się do zielonych warzyw liściastych bez pozostawienia śladów na nich. Atak pałeczek Salmonelli na szpinak czy sałatę, odbywa się poprzez małe szparki przez które rośliny oddychają. Głównie narażone są rośliny, które mają słaby układ odpornościowy. Zazwyczaj tak jest gdy rolnicy dążą do zwiększenia ilości plonów. Ryzyko infekcji wzrasta również, gdy zbyt blisko hoduje się zwierzęta. Kolejnym źródłem zarażenia jest udział czynnika ludzkiego w procesie produkcji tj. brudne ręce lub system nawadniania. Niestety, gdy dojdzie do takiego przeniesienia, zarówno mycie jak i środki ochrony roślin nie usuną bakterii, które są już w liściach rośliny. Wytwarzanie żywności niesie ze sobą wielką odpowiedzialność, bowiem może zatruć się wiele osób w przypadku skażenia żywności między innymi pałeczkami Salmonelli. Choć do wyeliminowania zagrożenia jest jeszcze długa droga to odkrycie...
rozwiń