Deszczowa i ciepła pogoda sprawiła, że w lasach już pojawiły się grzyby. O tym, że już można zebrać ich całkiem sporo świadczą zdjęcia opublikowane w mediach społecznościowych. Po zebraniu grzybów, możemy zrobić z nich np. pyszny sos. Zwykle część z nich przygotowujemy jednak do przechowania na kolejne miesiące. Najpopularniejszym sposobem jest ich suszenie. Wybieramy do tego twarde, nienadgryzione przez robaki borowiki, podgrzybki, kozaki i kurki. Suszone grzyby można przechowywać przez wiele miesięcy, dzięki temu na przykład nasz wigilijny stół będzie znacznie smaczniejszy. Trudno sobie wyobrazić barszcz z uszkami, bigos lub pierogi, bez dodatku grzybów. W jaki sposób możemy łatwo osuszyć grzyby?
Ja suszę w piekarniku z termoobiegiem w temp. 50-60 stopni C. Przechowuję w woreczku lnianym o bardzo gęstym splocie. (kupiony na Allegro). Do suszonych grzybów zawsze...Czytaj całość
Ja suszę w piekarniku z termoobiegiem w temp. 50-60 stopni C. Przechowuję w woreczku lnianym o bardzo gęstym splocie. (kupiony na Allegro). Do suszonych grzybów zawsze wrzucam kilka liści laurowych, co zapobiega dostaniu się do nich moli. Polecam
klara
4 lata temu
Suszę w suszarce elektrycznej, a przechowuję w szczelnie zamkniętych szklanych słojach.
Zdzisław
4 lata temu
Suszenie w piekarniku jest skuteczne ale bardzo drogie. Suszarka jest chyba lepszym rozwiązaniem. Suszone grzyby wrzucam jeszcze ciepłe do dużego słoja i szczelnie zakręcam. Nie "odżyją", mole się nie dostaną, aromat nie ucieknie. Polecam
ReX
4 lata temu
Po suszeniu pod wiszącymi grzybami widać opadnięte robaczki ... a po ugotowaniu zupy grzybowej na wierzchu pływają oczka ... smacznego !
Olek
4 lata temu
Wole zamrozic
Najnowsze komentarze (6)
ReX
4 lata temu
Po suszeniu pod wiszącymi grzybami widać opadnięte robaczki ... a po ugotowaniu zupy grzybowej na wierzchu pływają oczka ... smacznego !
Olek
4 lata temu
Wole zamrozic
Zdzisław
4 lata temu
Suszenie w piekarniku jest skuteczne ale bardzo drogie. Suszarka jest chyba lepszym rozwiązaniem. Suszone grzyby wrzucam jeszcze ciepłe do dużego słoja i szczelnie zakręcam. Nie "odżyją", mole się nie dostaną, aromat nie ucieknie. Polecam
klara
4 lata temu
Suszę w suszarce elektrycznej, a przechowuję w szczelnie zamkniętych szklanych słojach.
jan
4 lata temu
A ja nazbierałem młodziutkie prawdziwki. Na sznureczek i suszę. Po dwóch dniach leżą setki robaczków pod tymi wiązkami grzybów. Jak to możliwe, przecież sprawdzałem, były bieluteńkie, bez jakichkolwiek zalążków. Much w domu też nie miałem.
Czy to już tak jest, że niektóre grzyby są od razu z wkładką jajek robali?
skajan
4 lata temu
Ja suszę w piekarniku z termoobiegiem w temp. 50-60 stopni C. Przechowuję w woreczku lnianym o bardzo gęstym splocie. (kupiony na Allegro). Do suszonych grzybów zawsze wrzucam kilka liści laurowych, co zapobiega dostaniu się do nich moli. Polecam