programy
kategorie

Tak wybierzesz najlepszego pomidora

Mają witaminę C, likopen (składnik, który hamuje proces starzenia) i są wyjątkowo bogate w potas. Wiadomo, że pomidory są zdrowe, ale jak wybrać te najsmaczniejsze? Najsmaczniejszy będzie taki, który jest intensywnie czerwony przy szypułce i jest lekko miękki. Zwróć uwagę, czy warzywo nie ma przebarwień i pękniętej skórki. Warto też spojrzeć na oznaczenie klasy pomidora. Oczywiście najlepsze są te oznaczone jako "ekstra". Wybieraj pomidory, które rosły na świeżym powietrzu. Poznasz je po wyrazistym zapachu przy szypułce. Pomidor powinien być czerwony. Nie różowy i nie zielonkawy. Niedojrzałe warzywa zawierają tomatynę, która może powodować poważne problemy trawienne. Jeśli masz ochotę na pomidora, który jest wyjątkowo mięsisty i ma mało pestek, wybierz tego o podłużnym kształcie.
26-05-2019
0
0
Podziel się
Komentarze (0)
Napisz komentarz