programy
kategorie

Transport mrożonek w trakcie upałów. Dietetyk alarmuje ws. ponownego mrożenia lodów

W trakcie upałów chętnie sięgamy po lody. Jeśli czas ich transportu ze sklepu jest zbyt długi (niezależnie czy pieszo czy w rozgrzanym samochodzie), lody mogą nam się szybko rozpuścić. Czy możemy je ponownie zamrozić? – Absolutnie nie. Jeśli lody straciły swoją formę i strukturę, to są już przeznaczone do natychmiastowego spożycia i absolutnie nie wkładamy ich ponownie do zamrażarki - tłumaczy w rozmowie z wideo.wp.pl dr inż. Aleksandra Czarnewicz-Kamińska, dietetyk i autorka bloga ladydieta.pl. Ekspertka podkreśla, że jeśli lody nie straciły całkowicie swojej struktury i znajdują się w szczelnym, nienaruszonym opakowaniu – możemy je jeszcze od razu zjeść. Jeśli natomiast opakowanie uszkodziło się w sklepie lub w transporcie – taki produkt należy wyrzucić. W lodach mogło bowiem dojść do zakażenia na którymś z etapów transportu. – Pamiętajmy, że jeśli lód w sklepie ma już zmienioną strukturę lub kształt, to mógł zostać naruszony tzw. łańcuch chłodniczy i taki...

rozwiń
77 reakcji
36
13
28
Podziel się
Komentarze (28)
23-07-2021
Gienia z Kopydłowa.
A może by tak wymieniła firmy których lodów nie należy kupować bo jest sama chemia bo te nowe teorie to są znane od wieków, no chyba że nowa wszech wiedząca młodzież nie...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (28)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(28)
Gienia z Kopy...
3 lata temu
A może by tak wymieniła firmy których lodów nie należy kupować bo jest sama chemia bo te nowe teorie to są znane od wieków, no chyba że nowa wszech wiedząca młodzież nie zna.
klient
3 lata temu
Powiedzcie to wszystko producentom, kierowcom transportującym lody. My to wszystko już wiemy.
środa dzień l...
3 lata temu
a szczepionki -170 stopni jak w upały transportują ?? i tego nikt się nie boi
ddddd
3 lata temu
Kto to świństwo je? Cukier, syrop glukozowo-fruktozowy barwniki itp. śmieci.
Rambit666
3 lata temu
A nie wystarczy wziąć lodówkę na plecy i iść po lody?
Najnowsze komentarze (28)
objawienie
3 lata temu
Patrzcie na opakowania w zamrażarkach. W tesco w UK była taka sytuacja, że brakowało pracowników i przychodziły mrożonki, to nie dali ich do mroźni, tylko na zapleczu stały i dali po długim czasie jednego pracownika, żeby je rozdzielił według grup. Po tym jak skończyli to mrożone pizze pływały, lody były w płynie, a później pracownicy i managerowie zagonieni do pracy wkładali to do zamrażarek w sklepie. Ludzie jak się zorientowali co wzięli do koszyka to czasem zostawiali przy kasie. W okolicy roku 2005 to było nie do pomyślenia, aby rozmrożony produkt wkładać do zamrażarki, w 2010 to już niestety zrobili Polskę w UK i ładowali co popadnie i byle jak. Jak widzicie warstwę śniegu na lodach to one były rozmrażane i mrożone znowu-nie kupujcie takich.
CUKIERNIK
3 lata temu
Pani autorko, lody się nie "rozpuszczają" !!! Rozpuszcza się m in. sól ,cukier, tabletki musujące itp Lody się ROZTAPIAJĄ.
Bross
3 lata temu
dietetyk to jakiś cienias. Lody są wydawane z magazynów w stanie głębokiego zamrożenia w temperaturze poniżej -20oC. Środki transportu przed załadunkiem są schładzane do -12oC. Gdyby towar się rozmroził, to ponowne zamrożenie oczywiście nie może mieć miejsca, ale poza tym byłoby bardzo kosztowne dla firmy, czyli zwyczajnie to się nie opłaci. schładzanie nie wygląda tak jak w domowej zamrażarce. Do szybkiego przeprowadzenia tego procesu używa się ciekłego azotu. Ktoś nazywany dietetykiem powinien mieć elementarną wiedzę na temat technologi żywności i jej przechowalnictwa.
sękacz
3 lata temu
Wydaje mi się,że takie rozpuszczone lody są zeczywiście nie do zamrożenia.Co innego jak się roztopią.Te można mrozić.
JACK
3 lata temu
Czy wszyscy członkowie PISu i ich medyczni doradcy, wyszczepili się prawdziwymi truciznami, czy tylko witaminami ?? Jak to sprawdzić, skoro nie mają znaku bestii...?? W prosty sposób !! Jeśli nie są namagnesowani i nie przyciągają przedmiotów metalowych, to oznacza, że się nie wyszczepili tą bronią biologiczną !!! A wtedy należy ich jak najszybciej wyszczepić na oczach wszystkich Polaków prawdziwymi szczypawami z tlenkiem grafenu i jednocześnie włączyć promieniowanie 5G !!! Padną na glebę, jak stare muchy !!! Wtedy już przestaną namawiać Polaków do szczepień tymi śmiercionośnymi szczypawami !!!
Ekspert
3 lata temu
Muliard ekspertów. To wina globalnego ocipienia że lody się rozpuszczają.
grrrrr
3 lata temu
Od dawna nie kupuję tej chemii spożywczej.
Henio
3 lata temu
Lód się nie rozpuszcza tylko roztapia. Rozpuścić się może sól w wodzie
zbór
3 lata temu
od czasu koronawirusa, stycznia 2020 nie jadłem lodów. Być może ro zmienię, ale zbyt późno. Widziałem wyłączoną zamrażarkę z powodu sprzątania (zapomnienia). Z miękkimi lodami. W Biedronce w czasie upałów była temperatura plusowa. W ogóle od kogo Biedronka kupuje, żeby było "taniej" to strach. Tylko Biedronka miała zapałki, które się nie zapalały specjalnie dla niej
Gruby
3 lata temu
Bzdura, cale zycie przywoze lody do domu, ponownie zamrazam i nigdy nic nikomu nie bylo
Obywatel RP
3 lata temu
Co roku czytam te same brednie powielane bez zapoznania z prawdziwymi faktami. Może tak szanowny autorze lub autorko pofatygujesz się do sklepu, kupisz jakiekolwiek lody i spokojnie siedząc, zapoznasz się ze składem? Mleko w proszku, jaja w proszku, konserwanty, itd. Co ma być czynnikiem powodującym powstanie bakterii? Te brednie tyczą się wyłącznie lodów, które są robione w sposób tradycyjny. Lecz cena ich jest taka, że najczęściej są dostępne w kawiarniach do bezpośredniego spożycia. Kiedy kupimy lody w sklepie, to sytuacja jest prosta. Do pewnego momentu rozmrożenia mamy masę lodową potem następuje rozwarstwienie i mamy co najmniej dwa składniki pierwszy woda a drugi mieszanka właśnie takich cudów, które pierwotnie były lodami. Gwarantuje, że na pewno nie będzie jeszcze w nich bakterii. Na pewno jednak nie dadzą się zjeść. A tak nawiasem lody, które kupujemy, powstają nawet rok wcześniej.
AlDona
3 lata temu
Tak było jak dodawano jajka!!! Dziś jajek sie nie dokłada!
AlDona
3 lata temu
Nigdy wiecej nie czytaj tego portalu!
Lody.
3 lata temu
Lepiej zrobić lody w domu. 500 ml śmietanki nie mniej niż 30% i pół puszki mleka zagęszczonego słodzonego. Schłodzić przez godzine w lodówce.Ubic śmietankę. Dodawać stopniowo mleko zagęszczone i ubijać na wysokich obrotach. Można dodać zgniecione jagody. Zmieszać. Do foremek i na 5 godz.do zamrażarki. Pycha!