Suszone pomidory - kiedyś włoski przysmak dostępny tylko dla zamożnych, dziś popularny element niemal w każdej kuchni. Kucharz Andrzej Polan opowiedział, jak przygotować pomidory domowym sposobem. Przy okazji zaprezentował dania takie jak: grzanki z pomidorami, malinami i miodem oraz krokiety z kaszy z grzybami. Składniki: 1 kg podłużnych, mięsistych pomidorów, ziarno fenkuła, sól morska, pieprz czarny młotkowany, cukier puder olej rzepakowy. Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 80 st. C, pomidory przekrawamy wzdłuż, osuszamy na ręczniku. Blaszkę z pieca wykładamy pergaminem, układamy przekrojone pomidory przecięciem do góry, posypujemy pieprzem, solą, delikatnie cukrem pudrem, fenkułem. Wstawiamy do suszenia. Gotowe zalewamy lekko podgrzanym olejem.