Croquembouche znany francuski deser, który w Polsce kojarzony jest lepiej jako "ptysiowa piramida”. Ta słodka wieża z ptysi udekorowanych karmelowymi nitkami to coraz popularniejszy zamiennik tradycyjnych tortów weselnych. Ten elegancki, a zarazem słodki deser możemy przygotować samemu w domu. Dzięki temu przepisowi nasz croquembouche zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem każdego. Do przygotowania naszych francuskich ptysiów będziemy potrzebować pół litra wody, 250 g masła, 10 jajek, 2,5 szklanki mąki. W celu uzyskania idealnego kremu potrzebujemy 600 militariów tłustego mleka 8 żółtek, ¼ szklanki cukru, laskę wanilii, 40 g mąki, 20 g skrobi ziemniaczanej, startą skórkę pomarańczy. Przygotowanie ciasta na ptysie rozpoczynamy od zagotowania wody. Dodajemy do niej masło, a następnie wsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy tak przygotowana baza osiągnie temperaturę pokojową, dodajemy do niej jajka, szczyptę soli....
rozwiń