programy
kategorie

Placuszki z amarantusem

Zboże XXI wieku, zaliczany do superfoods, a w Polsce nazywany szarłatem wyniosłym. Mowa o amarantusie, który nie tylko jest składnikiem wielu potraw, ale też jest bardzo zdrowy. Mikołaj Rey wybrał się na Dwór Chotynia na Mazowszu, aby bliżej poznać to zboże. "Był podstawowym zbożem cywilizacji Inków i Majów" - wyjaśnił podróżnik kulinarny w studiu programu. Amarantus jest bogaty w błonnik, który usprawnia trawienie i przyspiesza przemianę materii. Pod względem zawartości żelaza nie ma sobie równych. Zawiera go kilkakrotnie więcej niż szpinak lub pszenica. Jest tez polecany osobom chorującym na celiakię czy dotkniętych alergią pokarmową. Zawiera duże ilości magnezu oraz witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego.

15-04-2016
0
0
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(0)